17e eeuwse Enkhuizer stadsbibliotheek

Stichting Librije Enkhuizen

Catalogusproject

De Stichting wil de Librije nog meer bekendheid geven door de rijke inhoud van de collectie te presenteren. Door samenwerking met de Universiteit Leiden en de Leidse universiteitsbibliotheek doet zich nu een uitgelezen kans voor om de wens voor een betere presentatie van de collectie in vervulling te laten gaan. Onder begeleiding van dr. Anton van der Lem, conservator oude drukken van de Leidse universiteitsbibliotheek, wil de ervaren boek- en kunsthistorica Daphne Wouts de boeken van de Enkhuizer librije wetenschappelijk beschrijven en bestuderen. Haar beschrijving en de studies over de boeken (herkomst, bindwijze, illustraties, gebruik etc.) kan ze voorleggen als proefschrift aan de Leidse universiteit. Prof. dr. Paul Hoftijzer en dr. Marika Keblusek willen haar hierin begeleiden.

De wetenschappelijke beschrijving van de collectie levert een catalogus op die we graag willen publiceren in boekvorm en als webcatalogus. De stichting Librije Westerkerk Enkhuizen kan op deze manier de collectie van de librije op een verantwoorde manier bredere bekendheid geven.

Dankzij de medewerking van de Leidse universiteit en universiteitsbibliotheek is voor de eerste fase van dit project al wat geld beschikbaar, maar we hebben de financiën nog lang niet sluitend. Daarom vragen we u om dit project te sponsoren.

Klik hier voor de Sponsorbrochure catalogusproject

Nieuwe publicaties

In het "Jaarboek voor de Nederlandse boekgeschiedenis" heeft Daphne Wouts geschreven over "'Twee zeventiende-eeuwse kastcatalogi van de Bibliotheca Enchusana".

U kunt het artikel hier downloaden.

CopyrightDisclaimer